Loppa, Lökslätten och Loppaväringar.

Det var här som min far blev fött och växte upp.

Loppa är en ö längst i väster och syd i Finnmark fylke i Norge. Havet omkring kallas Lopphavet och ingår i Nordishavet. Loppa kommun omfattar ön Loppa, Öksfjord och ett antal mindre bosättningar. Den enda ”hamn” som fanns var ”Stöa”. Det byggdes en ”Molo” i betong runt den naturliga stöa någon gång efter 1905. Men det anlades en hamn som lokalbåten kunde anlöpa, innanför en rejäl vågbrytare för drygt 25 år sedan.

Ön var bebyggd redan på 700–800-tallen men förhållanden var svåra. Det fanns alltid fisk i havet och det fanns jord så man kunde odla en del grödor. Man fick alltid kombinera fisket med jordbruket och det fanns aldrig något att bli rik på. Man levde från hand i mun.
Husen på Lökslätten brändes ner hösten 1943 precis som alla andra hus i Finnmark. Efter det har ingen bott där.

Innan lokalbåten började trafikera ön från Öksfjord, i 1910 ca, fanns det endast de egna båtarna. När Hurtigruta började trafikera kusten kunde man stoppa denna mitt i farleden och äntra resp lämna båten via en repstege. Det fordrades dock att man hade beställt ett stopp vid Loppa och telefon fanns endast hos handelsman på Loppa.

Lökslätten låg mitt emot Loppa ö. Det var ca 3 km att ro för att ta sig från Lökslätten till Loppa ö och det var lika långt tillbaka, när vädret så tillät.

Det var på Lökslätten som min far och hans två bröder kom till världen och levde till far blev ca 5 år gammal. Hans far omkom på havet 1906 då han endast var 3 år gammal. 1908 flyttade familjen till Loppa ö.
1916 gifte fars mor om sig.
Fars bror, Ragnvald, stannade kvar på ön och gifte sig med Dina och de fick tre barn, Elsa, Ranveig och Roald. Familjen blev evakuerad till Västerålen hösten 1943 precis som alla andra i Finnmark och flyttade tillbaka till Loppa efter kriget och byggde nytt hus på den gamla husgrunden. I början på 1950-talet rev de huset och flyttade till Tromsö. Elsa och Ranveig hade då sedan länge lämnat Loppa men Roald flyttade med till Tromsö. Det var då helt klart att det inte gick att bedriva kombinerad jordbruk/fiske på det gamla sättet och kunna leva på det.
Min farmor och fars styvfader evakuerades till oss i Oslo där de bodd resten av kriget. Farmor flyttade tillbaka till Loppa efter kriget medan hennes man flyttade till sin dotter och man på Drevsjö.

Jag har skrivit en hel del om min släkt och deras närmsta på annat ställe. Om du skulle vara intresserad, titta på:

https://www.isene.se/pdf-filer/Ellen%20Marie%20Eriksdatter%20og%20hennes%20menn%202021-04-27.pdf

Jag var, tillsammans med min far och två goda vänner, på Loppa i 1968 i hela två veckor.
Jag hade varit där ensam i 1948 innan jag fyllde 12 år medan min onkel Ragnvald och hans familj fortfarande bodde på Loppa.
Ingrid och jag besökte ön igen i 2010. Min kusin Elsa hade kallat till en mycket trevlig familjeträff på ön.

Vykort över Loppa by. Gjestehuset ligger närmast höger bildkant

Del av Loppesanden och Loppa by sedd från moloen.
Det lilla huset bortom det blå, är Elsas rorbu. Tillhör nu hennes arvinger

Här nedan kommer några bilder från omkring 1903 – 1905.
Moloen byggdes troligen efter 1905. Nytt skolhus byggdes efter 1903 och innan moloen fanns.
Min far föddes 1903 och flyttade ut till Loppa ö omkring 1905.